Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Šta pouspešuje, a šta sprečava opstipaciju?

03/07/2020
od strane Vera Furtula
Šta pouspešuje, a šta sprečava opstipaciju?

Opstipacija (zatvor) predstavlja poremećaj u radu creva koji se manifestuje sa manje od tri pražnjenja creva nedeljno i dovodi do nadutosti, bola u stomaku, vrtoglavice, mučnine, nervoze….
Zatvor takođe podrazumeva i tvrdu stolicu, uz bolnu defakaciju, pojavu krvi I sluzi, te osećaj nedovoljne ispražnjenosti creva. Rezultati ispitivanja sprovedenog u jednoj britanskoj klinici koja se bavi problemima probave pokazuju da: 65% ljudi navode neugodnost, umor, i probleme sa kožom kao simptome povezane sa opstipacijom, 25% žena navode nervozu i razdražljivost kao simptom neuredne stolice, 51 odsto žena navodi da se osećaju manje atraktivnim, 38% navodi da zbog opstipacije ili otkazuju dogovore ili odlaze ranije kući sa socijalnih skupova, a 68% navodi da opstipacija utiče na njihov seksualni život.

Ukoliko se opstipacija javlja povremeno, nema mesta panici, ali ako pričinjava velike neprijatnosti i dugo traje potrebno je usvojiti nove životne navike i ozbiljno se pozabaviti ovim problemom.

Za pospešivanje opstipacije:
Smanjiti konzumiranje supa od mesa i veštačkih supa u kesicama, suhomesnatih proizvoda, svih hlebova i testenina koje nisu integralne, proizvode sa kofeinom, čokoladu i sve ostale prerađene proizvode, transmasti – margarini, rafinisana ulja, a posebno prženu hranu.


Za sprečavanje opstipacije:
Dobro je uzimati prave inegralne hlebove, supe od povrća i skoro svo povrće posebno lisnato, i voće posebno jabuke i šljive. Hladno ceđeni sokovi, mineralne i blago gazirane vode su takođe dobar izbor. Ako ste dugo pod lošom ishranom ove promene treba uvoditi postepeno. U nekim slučajevima bar privremeno lekovi protiv opstipacije mogu pomoći, ali dugotrajna upotreba istih nije poželjna. O operativnom zahvatu zbog nastalih prepreka u pražnjenju creva usled polipa ili urođenih mana na debelom crevu, odlučuje isključivo stručno lice.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju